Dlaczego warto jeść jajka?

2020.10.03

0 minut i 47 sekund

Zdjęcie stockowe

Spis treści:
  • Właściwości jajek
    • Jaja mają cenne właściwości:
  • Dla kogo jajka są korzystne?
Niniejszy artykuł pod tytułem Te opakowania przedłużają trwałość towarów nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Te opakowania przedłużają trwałość towarów należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Jajka są podstawą wielu potraw. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom, osobom zdrowym i rekonwalescentom. Jakie właściwości jajek decydują o ich walorach odżywczych i zdrowotnych?

Właściwości jajek

Jaja mają cenne właściwości:

  • posiadają białko o najwyższej wartości biologicznej
  • zawierają ogromne ilości aminokwasów, antyoksydantów i żelaza
  • są  źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K, B)
  • w ich składzie jest cenny selen
  • zawierają ryboflawinę oraz przeciwutleniacze
  • są niskokaloryczne

Dla kogo jajka są korzystne?

  • powinny je spożywać osoby wychudzone, niedożywione oraz przewlekle chore
  • osoby na diecie
  • ponieważ mogą powodować alergię, należy zachować ostrożność u małych dzieci
  • nie powinny objadać się jajkami osoby z podwyższonym cholesterolem

Jajka są odżywcze i bardzo zdrowe. Sprzyjają zachowaniu prawidłowej masy ciała. Wpływają korzystnie na układ nerwowy oraz wspomagają procesy usuwania toksyn z organizmu.