Jajka są podstawą wielu potraw. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom, osobom zdrowym i rekonwalescentom. Jakie właściwości jajek decydują o ich walorach odżywczych i zdrowotnych?
Właściwości jajek
Jaja mają cenne właściwości:
- posiadają białko o najwyższej wartości biologicznej
- zawierają ogromne ilości aminokwasów, antyoksydantów i żelaza
- są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K, B)
- w ich składzie jest cenny selen
- zawierają ryboflawinę oraz przeciwutleniacze
- są niskokaloryczne
Dla kogo jajka są korzystne?
- powinny je spożywać osoby wychudzone, niedożywione oraz przewlekle chore
- osoby na diecie
- ponieważ mogą powodować alergię, należy zachować ostrożność u małych dzieci
- nie powinny objadać się jajkami osoby z podwyższonym cholesterolem
Jajka są odżywcze i bardzo zdrowe. Sprzyjają zachowaniu prawidłowej masy ciała. Wpływają korzystnie na układ nerwowy oraz wspomagają procesy usuwania toksyn z organizmu.