Dlaczego warto jeść jajka

Jajka są podstawą wielu potraw. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom, osobom zdrowym i rekonwalescentom. Jakie właściwości jajek decydują o ich walorach odżywczych i zdrowotnych?

Właściwości jajek

Jaja mają cenne właściwości:

  • posiadają białko o najwyższej wartości biologicznej
  • zawierają ogromne ilości aminokwasów, antyoksydantów i żelaza
  • są  źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K, B)
  • w ich składzie jest cenny selen
  • zawierają ryboflawinę oraz przeciwutleniacze
  • są niskokaloryczne

Dla kogo jajka są korzystne?

  • powinny je spożywać osoby wychudzone, niedożywione oraz przewlekle chore
  • osoby na diecie
  • ponieważ mogą powodować alergię, należy zachować ostrożność u małych dzieci
  • nie powinny objadać się jajkami osoby z podwyższonym cholesterolem

Jajka są odżywcze i bardzo zdrowe. Sprzyjają zachowaniu prawidłowej masy ciała. Wpływają korzystnie na układ nerwowy oraz wspomagają procesy usuwania toksyn z organizmu.