Coraz większa świadomość konsumentów na temat ochrony środowiska wpływa na ich wybory oraz nawyki. Teraz częściej wybieramy eko opakowania, które są przyjazne dla natury. Zobacz, dlaczego!
Opakowania ekologiczne wytwarzane są z naturalnych materiałów, które są bezpieczne dla środowiska, w którym żyjemy. Co ciekawe wcale nie trzeba kupować gotowego produktu, bo w prosty sposób można wykonać je samemu albo użyć opakowanie, które kiedyś trafiłoby do kosza na śmieci. Opakowania eko dzielą się na:
Ekologiczne opakowania jak już wiadomo mają pomóc zmniejszyć ilość produkowanego plastiku, emisję dwutlenku węgla oraz odpady. Powinny być one biodegradowalne, poddające się łatwemu recyklingowi, nadające się do kompostowania i wielorazowego używania. Ważne jest, również to, aby nie były toksyczne i pochodziły z naturalnych produktów, które będą miały niski wpływ na otaczające nas środowisko. Dobrym pomysłem jest zastąpienie plastikowych opakowań szklanym słoikiem, który po zjedzeniu zawartości możemy wykorzystać wiele razy.
Opakowania są z nami na co dzień. Woreczki, pudełka, butelki, a duża większość z nich wykonana jest z plastiku, który przy produkcji zużywa ogromne pokłady energii i wody. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem dla środowiska w kwestii przechowywania np. żywności są opakowania szklane, które mogą zostać poddane recyklingowi. Do pakowania warzyw czy owoców zamiast używać foli warto użyć toreb wielokrotnego użytku. Coraz popularniejsze są opakowania biodegradowalne lub kompostowe, które naprawdę bardzo szybko się rozkładają. Wykonywane są z papieru, tektury, drewna bądź substancji roślinnych. Po zużyciu takiego opakowania ekologicznego można wyrzucić go do odpowiedniego kompostownika albo po prostu do ziemi, gdzie ulegną rozpadowi samoistnemu. Produkcja takich eko opakowań nie pozostawia śladu węglowego, dzięki czemu jest to korzystniejsze dla natury.