Rozlew wina to jeden z przyjemniejszych momentów w pracy winiarza. Aby rozpocząć ten proces należy przygotować: butelki, korki oraz szczeliwo, które zabezpieczy wino przed dostępem powietrza.
Butelki
Cenne rady:
- Butelki do rozlewu powinny być czyste
- Mogą to być butelki nowe jak i używane
- Przed wlaniem wina należy umytą butelkę odkazić, przepłukując ją spirytusem, wódką lub 2%-3%roztworem pirosiarczanu potasu lub kwaśnym siarczynem sodowym
- Ważne: do win czerwonych używa się butelek zielonych, oliwkowych i brązowych, kolorowe szkło chroni wino przed działaniem światła.
Korki
Wskazówki
- Najlepiej zastosować korki nowe, dobrej jakości: aksamitne lub półaksamitne
- Przed użyciem płucze się je zimną wodą na sitku, potem należy je wyparzyć
- Nie wolno moczyć korków długo w gorącej wodzie, gdyż tracą elastyczność
- Korek należy zamoczyć w środku dezynfekcyjnym bezpośrednio przed użyciem
- Aby zamknąć butelkę korkiem dobrze jest posiadać korkownicę
Wino rozlewa się do butelek, jeżeli jest w pełni klarowne i dojrzałe.
Chcecie dbać o swoje zdrowie? Świetnym rozwiązaniem będzie zapoznanie się z artykułami znajdującymi się na stronie https://www.porady24.eu