Przygotowania wina do rozlewu

Rozlew wina to jeden z przyjemniejszych momentów w pracy winiarza. Aby rozpocząć ten proces należy przygotować: butelki, korki oraz szczeliwo, które zabezpieczy wino przed dostępem powietrza.

Przygotowanie wina do rozlewu

Butelki

Cenne rady:

 Butelki do rozlewu powinny być czyste
 Mogą to być butelki nowe jak i używane
 Przed wlaniem wina należy umytą butelkę odkazić, przepłukując ją spirytusem, wódką lub 2%-3%roztworem pirosiarczanu potasu lub kwaśnym siarczynem sodowym
 Ważne: do win czerwonych używa się butelek zielonych, oliwkowych i brązowych, kolorowe szkło chroni wino przed działaniem światła.

Przygotowanie wina do rozlewu

Korki

Wskazówki

 Najlepiej zastosować korki nowe, dobrej jakości: aksamitne lub półaksamitne
 Przed użyciem płucze się je zimną wodą na sitku, potem należy je wyparzyć
 Nie wolno moczyć korków długo w gorącej wodzie, gdyż tracą elastyczność
 Korek należy zamoczyć w środku dezynfekcyjnym bezpośrednio przed użyciem
 Aby zamknąć butelkę korkiem dobrze jest posiadać korkownicę

Wino rozlewa się do butelek, jeżeli jest w pełni klarowne i dojrzałe.