Przygotowanie wina do rozlewu

Niniejszy artykuł pod tytułem Te opakowania przedłużają trwałość towarów nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Te opakowania przedłużają trwałość towarów należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Rozlew wina to jeden z przyjemniejszych momentów w pracy winiarza. Aby rozpocząć ten proces należy przygotować: butelki, korki oraz szczeliwo, które zabezpieczy wino przed dostępem powietrza.

Butelki

Cenne rady:

  • Butelki do rozlewu powinny być czyste
  • Mogą to być butelki nowe jak i używane
  • Przed wlaniem wina należy umytą butelkę odkazić, przepłukując ją spirytusem, wódką lub 2%-3%roztworem pirosiarczanu potasu lub kwaśnym siarczynem sodowym
  • Ważne: do win czerwonych używa się butelek zielonych, oliwkowych i brązowych, kolorowe szkło chroni wino przed działaniem światła.

Korki

Wskazówki

  • Najlepiej zastosować korki nowe, dobrej jakości: aksamitne lub półaksamitne
  • Przed użyciem płucze się je zimną wodą na sitku, potem należy je wyparzyć
  • Nie wolno moczyć korków długo w gorącej wodzie, gdyż tracą elastyczność
  • Korek należy zamoczyć w środku dezynfekcyjnym bezpośrednio przed użyciem
  • Aby zamknąć butelkę korkiem dobrze jest posiadać korkownicę

Wino rozlewa się do butelek, jeżeli jest w pełni klarowne i dojrzałe.

Chcecie dbać o swoje zdrowie? Świetnym rozwiązaniem będzie zapoznanie się z artykułami znajdującymi się na stronie https://www.porady24.eu