Opakowania w przemyśle mogą spełniać wiele funkcji, w tym między innymi wspierać logistykę oraz pełnić rolę narzędzia reklamowego. Mogą także… konserwować i przedłużać trwałość artykułów. Jak to możliwe? Zapraszamy do lektury!
Czy opakowania mogą przedłużać trwałość artykułów?
Kilka lat temu meksykańscy naukowcy z Uniwersytetu San Nicolas de los Garza opracowali specjalne opakowania na owoce z jadalną powłoką, których zadaniem było przedłużenie ich trwałości. Takie pudełko zabezpieczało przed rozwojem mikroorganizmów i stało na straży świeżości produktu. Jak się okazuje, takich opakowań dziś jest o wiele więcej. Sprawdźmy, w co pakować żywność, by przedłużyć jej trwałość!
Oto opakowania, które przedłużają trwałość towarów
#1 Inteligentne pudełka
Opakowania z polimerów wyposażone w specjalne chipy RFID mogą na bieżąco przesyłać swoim konsumentom informacje na temat przechowywanych produktów. Mogą one monitorować ich jakość oraz stan, oraz powiadamiać o ewentualnych uszkodzeniach. Tzw. znaczniki RFID, bo tak nazywają się takie pudełka, są już stosowane w przemyśle żywnościowym oraz farmaceutycznym.
#2 Opakowania aktywne
Opakowania aktywne to systemy, które potrafią zmieniać warunki panujące wewnątrz opakowania w celu wydłużenia terminu przydatności do spożycia. Mogą one pochłaniać szkodliwe gazy lub emitować środki przeciwbakteryjne i zapobiegać psuciu się.
#3 Opakowania próżniowe
Pakowanie produktów spożywczych w woreczki próżniowe także wpływa na ich świeżość. Wynika to z ograniczenia wpływu powietrza i procesów utleniania na jakość jedzenia. W porównaniu z produktami, które nie zostały zapakowane próżniowo, te, w próżniowych opakowaniach wyróżnia trwałość większa nawet od 3 do 10 razy dłuższa.
#4 ProVantage Kraftliner Aqua
ProVantage Kraftliner Aqua to specjalny gatunek kartonu, który umożliwia pakowanie produktów żywnościowych i ich ochronę w trudnych warunkach. Karton chroni owoce oraz warzywa przed zbyt wysoką wilgotnością i temperaturą. Rozwiązanie to zostało zaprezentowane przez innowacyjną firmę Mondi, która współpracuje na co dzień z wieloma instytutami badawczymi i ekspertami z Laboratorium Bezpieczeństwa Żywności. Firma przedstawiła także na jednej z konferencji specjalistyczny papier siarczanowy, w który można pakować żywność wrażliwą, np. mąkę lub cukier.
Spodobał Ci się ten wpis? Sprawdź także: Jak skutecznie oszczędzać pieniądze?