Uprawiając dowolną dyscyplinę sportową należy zadbać o odpowiednią dietę i suplementację. Wpływają one na lepsze wyniki treningowe, sportowe oraz na samopoczucie sportowca.
Podstawą diety jest opracowanie planu żywieniowego dla osoby uprawiającej sport.
Prawidłowa dieta powinna zawierać:
– odpowiednią ilość białka
– odpowiednią ilość płynów
– odpowiednie rodzaje tłuszczów i węglowodanów
Dieta musi być odpowiednio zbilansowana i zindywidualizowana oraz zapobiegać niedoborom składników pokarmowych. Najczęściej podstawę diety stanowią:
– owoce i warzywa, źródło witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy
– produkty zbożowe i ziemniaki
– produkty bogate w białko (chude mięso, drób, ryby, jaja, rośliny strączkowe oraz nabiał)
– zdrowe tłuszcze i oleje roślinne, tłuste ryby, orzechy oraz nasiona
Celem diety celem jest zadbanie o dobry stan zdrowia osoby oraz optymalną wydolność organizmu.